SatelitNavigacijski sistem GPS je z leti postal nepogrešljivi del našega življenja, saj nam omogoča hitro in brezskrbno potovanje po neznanih deželah ter je skorajda že neločljiv del sodobnih večpredstavnostnih naprav. Zaradi tega so ameriške zračne sile (United States Air Force) sprejele odločitev, da bodo kljub okleščenemu proračunu ter še vedno trajajoči gospodarski in finančni krizi, v prenovo navigacijskega sistema GPS vložile kar 8 milijard ameriških dolarjev oz. 6,5 milijard evrov. 

 

Ameriške zračne sile naj bi v okviru projekta v naslednjih desetih letih zamenjale vseh štiriindvajset GPS satelitov, s čimer bo navigacija postala še prijetnejša in natančnejša. To sicer zelo zahtevno nalogo bo pod svoje okrilje prevzelo Losangeleško vojaško oporišče v El Segundu. Vojaki bodo morali skrbeti tako za vzdrževanje štiriindvajset GPS satelitov v vesolju kot tudi šestih nadomestnih GPS satelitov na Zemlji.

V kolikor bo projekt uspel, potem si uporabniki navigacijskih sistemov GPS lahko obetamo občutno hitrejšo in natančnejšo navigacijo, saj bodo sistemi namenjeni predvsem za komercialno rabo. Prve vidnejše rezultate množične prenove navigacijskega sistema GPS naj bi uporabniki začutili že proti koncu naslednjega leta.

Orbita