Eden najboljših in najbolj drznih B.A.S.E. padalcev na svetu, Avstrijec Felix Baumgartner je včeraj v New Yorku predstavil projekt Red Bull Stratos, v okviru katerega se bo lotil doslej še neraziskanega dela aeroastronavtike. S padalom namerava skočiti z roba stratosfere, ob prostem padu pa prebiti zvočni zid ter po približno petih minutah in pol odpreti padalo ter varno pristati na domačem planetu.

 

 

 

 

StratospresseventBaumgartner se bo v kapsuli, pripeti na balon s helijem, v dveh do treh urah dvignil do zgornjih plasti stratosfere, najmanj 36,5 km visoko. Na tej višini bo izskočil v skafandru in v prostem padu dosegel hitrost preko 1.110 km/h, nato pa s padalom varno pristal na Zemlji. Če bo šlo vse po načrtih, bo pri tem podrl nekaj rekordov, od projekta pa si veliko obetajo tudi vrhunski znanstveniki, ki pri njem sodelujejo, saj razvijajo možnost reševanja s skoki iz vesoljskih plovil, kadar imajo le ta težave na takšnih višinah.

Leta 1960 je polkovnik vojnega letalstva ZDA Joseph Kittinger že je izvedel stratosferski skok z višine 31,322 km in s tem odprl vrata za odkrivanje vesolja. Sedaj sodeluje tudi pri projektu o katerem govorimo in na včerajšnji tiskovni konferenci ga je predstavil tudi z besedami:

?Ljudje so zadnjih 50 let skušali podreti moj rekord in veliko jih je pri tem izgubilo življenje, vendar sem prepričan, da bo z našo edinstveno opremo, izvrstno ekipo, ter neverjetnimi sposobnostmi Felixa Baumgartnerja projekt Red Bull Stratos uspešen.?

Na predstavitvi projekta sta poleg Kittingerja in Baumgartnerja (leta 2003 je kot prvi človek brez pogona preletel Rokavski preliv) sodelovala tudi medicinski vodja projekta dr. Jonathan Clark in tehnični vodja Art Thompson.

?Gre za dejanski vstop v neznano. Nihče ne more povsem predvideti, kako bo človeško telo reagiralo ob preboju zvočnega zidu,? je povedal Baumgartner. ?A to moramo ugotoviti. Bodoči aeroastronavtski programi potrebujejo način, s pomočjo katerega bodo piloti in astronavti v primeru nevarnosti lahko zapustili plovilo.?Felix

Dr. Jonathan Clark, ki je kot kirurg sodeloval pri šestih Space Shuttle misijah, je potrdil, da bodo podatke, pridobljene prek projekta, delili z znanstveniki, ter omenil, da bodo rezultati projekta lahko prinesli tudi dolgo pričakovane medicinske rešitve. ?Po mojem mnenju je ena izmed največjih prednosti projekta Red Bull Stratos ta, da bo služil kot inspiracija našim otrokom. To, kar sedaj počne Felix, se lahko primerja s početji prvih astronavtov in kozmonavtov.?

Projekt Red Bull Stratos bo v živo prenašan prek številnih TV postaj s pomočjo Microsoft Silverlighta pa tudi preko spleta. Poleg tega bo misijo moč spremljati tudi preko nekaterih mobilcev, za kar bo poskrbela Nokia z aplikacijo Ovi. BBC bo pripravil 90 minut dolgi dokumentarec, ki bo sprva ekskluzivno predvajan na kanalu National Geographic v ZDA ter kasneje tudi na drugih TV postajah po vsem svetu. Seveda pa bo ves čas največ informacij o dogajanju mogoče spremljati na uradni spletni strani www.redbullstratos.com.

Obiskovalcev
70
Prispevki
252
Spletne povezave
1
Zadetki pogledov prispevkov
1351373

SLO USA

Vremenske postaje

Ratitovec 031/712-306
Jamnik 031/861-082